Всяка покупка е въпрос на приоритет – едни хора си купуват мотоциклети, други – автомобили; едни предпочитат евтини врати, други – по-скъпи. Нуждаете ли се обаче от скъпа врата? Всичко зависи от това дали имате нещо ценно в дома си; нещо, което да искате да опазите и на което държите. А питали ли сте се колко скъпа трябва да е скъпата врата?

Скъпите врати биват два вида – такива, които имат отличен външен вид (дървени), и такива, при които сигурността е на първо място (блиндирани). Ако Вашият приоритет е да направите добро първо впечатление на своите гости, то със сигурност си струва да инвестирате в масивна дървена врата. Ако предпочитате сигурността, то блиндираните модели са най-доброто решение. Ако обаче се намирате на кръстопът, запознайте се отблизо с материалите, ползвани за направата на входни врати.

Да сравним различните материали за входна врата

Изборът на врата зависи от това дали живеете в апартамент или къща; дали сте на влажно или проветриво място; дали имате СОТ или разчитате на съседите си. Освен как изглежда и как е направена, входната врата трябва да отговаря на следните условия:

  1. Издръжливост – дървото е издръжливо, но алуминият и стоманата са по-масивни. Плоскостите зависят от дебелината и плътността на пресованото дърво, докато PVC-то е най-слабият от всички изброени материали.
  1. Използване – дървото може да се издраска, да се раздуе и изкриви, когато е изложено на слънце и на влага. Това може да повлияе на отварянето и затварянето на вратата. Същото може да се случи с дървените плоскости, ако рамката им е PVC, както и със самите врати от PVC. Алуминият и стоманата не се надраскват или раздуват.
  1. Поддръжка – дървото може да има нужда от защита срещу дървояди и раздуване, както и лак или боя от време на време. Алуминият и стоманата са неръждаеми и нямат нужда от особени грижи, освен почистване. Същото важи за PVC и плоскостите.
  1. Изолация и издръжливост на температурни промени – изолацията при дървото е добра, но силната влага може да му навреди. Алуминиевите и стоманените врати пазят добре топлина и не се влияят от влага. PVC вратите не са добри топлоизолатори, а при дървените плоскости всичко зависи от производителя.
  1. Естетика – дървените врати изглеждат традиционно и имат лек оттенък на носталгия; също така се предлагат в голямо разнообразие от цветове и модели. Алуминиевите и стоманените врати имат още по-голяма селекция от модели и цветове, включително класически и ретро дизайн. Дървените плоскости имат доста ограничен избор. Тези видове врати трябва да се поръчат от фабрика и рядко са на склад. PVC вратите стоят най-ниско на естетическото стъпало – те са бели, а и с времето цветът им се променя.
  1. Цена – масивното дърво е с най-висока цена, но пак варира, в зависимост от вида на дървесината, модела и самата фирма производител. Алуминият е по-скъп от дървените плоскости и PVC-то, но е по-издръжлив, което може да Ви спести пари. Плоскостите са по-евтини от алуминия, а PVC-то е най-евтината опция.

Други неща, които могат да увеличат цената на вратата, са инсталиране на допълнителна защита като щифтове, брави и т.н., домофони, електронни шпионки и подобни. Също така, в сметките си трябва да включите още избор на цвят, шарки или други декоративни елементи, възможност за остъкляване, решетка, разходи за инсталацията. Ако намете екип, който да измери и напасне вратата Ви, сумата ще нарасне. Вижте:  монтаж на входна врата

В този ред на мисли, онова, което най-силно влияе на цената на входната врата, това е нивото на защита. Обикновено блиндираните врати са най-скъпи, но и най-предпочитани за апартаменти. Ако купите една по-евтина врата и тя бъде разбита, в най-добрия случай, ще Ви се наложи да купите нова. В най-лошия – тази евтина врата ще Ви струва колкото цялото Ви имущество.