Ако желаете да освежите дома си по ефектен начин, то опитайте със стъклени врати. Според това колко широка е вратата и стъклото, те могат да обозначават предназначението на отделните помещения и дори да играят ролята на своеобразни стени, които не само изглеждат луксозно, но и осигуряват максимално количество светлина в дома Ви. Различните модели стъклени врати имат способността да променят представите Ви за пространство и даже да Ви внушат, че се намирате в напълно обновен дом.

Стъклени врати с рамка

Класически и едновременно модерен стил, независимо колко широки са рамките или каква площ заема стъклото спрямо вратата. Стъклото може да е чисто или матирано, като и двата вида предлагат разнообразни варианти. Първият тип се предлага с кант или геометрична гравюра (вътрешна рамка), често пъти оцветена в сребристо или златно. Матираното стъкло варира между гладко и релефно, плътно и тънко. Този дизайн е много издръжлив, без да спира естествената светлина да влиза в коридора. Стъклените врати с рамка са универсални и подходящи за всяка стая.

Стъклени двойни врати

Обичайно са двойни, но има и сгъваеми. Отлично допълнение към интериора, особено когато искате да отворите повече пространство и да спестите място. Обичайно двойните врати имат повече естетическа функция, отколкото практична, но те, за разлика от обикновените интериорни врати, имат многоточково заключване, от което можете да се възползвате на даден етап.

Стъклени плъзгащи врати

Имат отлични изолационни свойства, като осигуряват прохлада през лятото и топлина през зимата. Изработват се основно по поръчка и могат да бъдат всякакви размери – с височината на стандартна врата до размерите на подвижна стена. Тези модели врати не изискват допълнително пространство след монтажа и прилягат на всеки интериор, подобно на класическите дървени врати с техните кафеникаво-златисти нюанси. Плъзгащите врати са изработени от устойчиви на счупване стъкла и са напълно безопасни за ползване.

Стъклени джобни врати

Тези модели напълно изчезват в кухината на стената, правейки възможно две помещения да се слеят в едно. През останалото време пропускливата текстура на стъклото позволява светлината да прониква и в двете помещения. Джобните врати са безопасни за деца, тъй като пръстите им няма да се прескрипят в процепа между пантите и вратата. Единственият недостатък на стъклените врати като цяло е, че те не предлагат същата интимност като стандартните модели, така че рядко се монтират за спални, работни кабинети и детски стаи.

Шарнирни стъклени врати

Подходящи са както за интериора, така и като входна врата. Предпочитан избор за вили край морето, хотели и бизнес сгради. Отличават се с това, че рамката им е метална, а крилата са широки и високи, изцяло от чисто стъкло. Имат повече естетична функция, спират въздушните течения и карат пространството да изглежда по-обемно. Може да се комибинра със статични стъклени стени. Алтернатива на чистото стъкло е затъмненото, което е подходящо за входната врата или за да тушира ярките слънчеви лъчи при източно изложение на помещенията, без да спира изцяло притока на светлина.

90- и 135-градусови стъклени врати

Ако желаете да увеличите максимално пространството в дома си, обмислете вариант за плъзгащи се стъклени врати под ъгъл от 90 или 135 градуса. Те осигуряват панорамна гледка на височина до 3,6 метра и обща ширина до 12 метра. Без нужда от подпорна точка, тези врати се отварят независимо една от друга.

Популярни видове стъкла за интериорни врати

  1. Прозрачно стъкло – избор номер едно, когато достъпът на светлина е приоритетен за Вас. Отличен избор, ако не се притеснявате, че можете да виждате директно в съседното помещение.
  2. Френско стъкло – френските интериорни врати обичайно се ползват за библиотеки и трапезарии. Имат две крила, които са разбити на множество стъклени секции, отделени с алуминиеви или дървени елементи.
  3. Матирано стъкло – ползва се предимно за бани и кухни. Матираните стъкла замъгляват гледката от двете страни, но все пак пропускат задоволително количество светлина.