Когато избирате врати за Вашия дом, имайте предвид, че те свързват две помещения. В зависимост от това какво точно Ви е нужно – шумоизолация, естетически вид – на пазара има безброй предложения от модели.

С какво да започнем?

В началото е добре да знаете височината, ширината и посоката на отваряне на интериорната врата. Също така – нивото на влажност в дома Ви. В случай, че е прекалено влажно, избягвайте масивните врати и моделите с пресовани дървесни частици (ПДЧ).

 

Колко вида интериорни врати има?

Дървени, стъклени или дървени със стъклени елементи. Също – плъзгащи се, рисувани на ръка, с две лица (включително и за детска стая).

 

Крило и пълнеж

Най-разпространени модели са фалцовото и релефното крило от МДФ (фини дървесни влакна). Има също грундирани и безфалцови (тапетни) крила. Пълнежът е клетъчен или пчелна пита. Немските модели имат пълнеж от перфорирана дървесна плоскост. Най-предпочитан е пълнежът от минерална вата. Всички ребра във вътрешността се правят от HDF (плоскости от фибри с висока плътност).

 

Покритие

Ламинираните врати и моделите с фолио са чудесни на външен вид, но ако имате деца, нищо няма да ги спаси от надраскване. МДФ плоскостите могат да се пребоядисват и са най-здрави, чистят се лесно, ако са покрити с лак. В случай, че търсите просто красив външен вид, можете да се спрете на естествен фурнир с дървесна шарка – златен дъб, кестен, орех, ясен, череша, бреза. Какъвто и модел да изберете, винаги гледайте от долната страна да има рамка или поне кант.

 

Каса

Също голямо разнообразие. Модерните каси са регулируеми, с плаващи первази. Може да се направят от алуминий или декоративни, обличащи каси, за да не се различават от дизайна на самата врата.

 

Декорации

Вратите варират от най-обикновени до такива с фрезовка, орнаментно стъкло, дървесен декор, електростатично покритие.

Ако търсите компактност, пробвайте с плъзгащи се врати. Днешните модели нямат долна релса, в която да се спъвате. За баня изберете матирана стъклена врата – те имат носеща алуминиева каса и са по-безопасни, отколкото изглеждат.

Бързи Видео Съвети за Избор на подходяща интериорна врата :


Разгледайте различни предложения за интериорни врати тук : https://vratiabc.com/eurostill/