Дали ще изберете светъл или тъмен цвят за интериорната си врата, зависи изцяло от Вашите предпочитания и визията Ви за дома – дали искате вратата да се съчетае с цветовите схеми, да се слее с пейзажа или да заживее свой собствен живот.

 

Съчетание на цветови схеми

 1. Хармонични – създадени са чрез набор на цветове, които са разположени един до друг на цветния кръг, например жълто, зелено и синьо. Също така, те трябва да са в еднакъв контраст, т.е. с еднакво съотношение между бяло и черно. Не можете да използвате наситено жълто (с черно) и пастелно зелено (с бяло).
 2. Допълващи се или контрастиращи – цветове, които стоят един срещу друг върху цветния кръг – червено и зелено, синьо и оранжево.
 3. Монохромни – интериорните врати и стените са декорирани във вариращи тонове на един цвят, като стените и мебелите обикновено са по-светли, докато вратата и специфични предмети са по-тъмни, за да създадат голям контраст, но в същото време да се избегне визуалното „смаляване“ на помещението.
 4. Акцентиращи – освежават монохромните, хармонични и неутрални пространствени схеми. Акцентът тук е само лек цветен щрих, който да придаде нотка на жизненост на стаята. Понякога ваза с цветя е напълно достатъчна.
 5. Неутрални схеми – отсъстват от цветния кръг. Включват в себе си черно, бяло, сиво, кафяво, бежово, сивокафяво и кремаво. Внасят успокояващ елемент в дома, заради което обикновено са първият избор на интериорните дизайнери. Обичайно вратите със нестандартна форма (по-високи и тесни) са в тъмносиво и черно, докато традиционните са бели или кафяви (всички вариации на дървесината).
 6. Студени схеми – центрирани са около синята палитра, включително пурпурно, синьо-пурпурно, синьо-зелено и зелено. Студените цветове визуално отдалечават, което ги прави идеални за малки апартаменти и студиа – тясната стая става по-голямо. Студените схеми са подходящи за помещения с южно и западно изложение.
 7. Топли схеми – стоят около оранжевото и включват червено, червено-оранжево и жълто. Те създават пространствено усещане за приближаване и са подходящи за помещения със северно и източно изложение. Червените и оранжевите врати контрастират най-добре на бели стени. Жълтото е за предпочитане, ако имате ламперия в помещенията си.
 8. Ярки схеми – най-чисти, защото към тях не е добавено черно и не за изсветлени с бяла боя. Ярките цветове блестят с енергията на своя колорит и трябва да се използват умерено, защото са твърде силни и жизнени. При интериорните врати може да се използва само за една стая или само за едната страна на всяко крило, например, ако коридорът е яркосин, всички интериорни врати от тази страна ще са в същия цвят или допълващ такъв.

 

Четири причини да изберете тъмни цветове

 1. Тъмните цветове придават драматичност на всяка стая. Бялата и незабележима врата е нещо, което повечето гости очакват, но тъмни, наситени, тежки тонове са смел и шикозен избор.
 2. Колкото по-тъмни и с колкото по-необичайни тонове са вратите, толкова по-скъпи изглеждат. Както с дрехите, ако ги носите правилно, те могат да изглеждат много по-луксозни, отколкото са в действителност. А тъмните цветове обичайно изпъкват най-добре на светъл интериор.
 3. Тъмните врати балансират други тъмни акценти в стаята, като например библиотека в наситен орех.
 4. Тъмните врати карат тавана Ви да изглежда визуално по-висок.

 

 Четири причини да изберете светли цветове

 1. Универсални са – ако не разполагате с времето или усета да хармонизирате интериора си с мебелите, стените и пода, то интериорна врата в светъл цвят ще реши проблемите Ви.
 2. Бялото има стотици подтонове, както в студената, така и в топлата схема. Така гостите Ви ще усетят настроението на помещението, преди да разберат причината.
 3. Светлите цветове правят всяко помещение по-голямо, без да отнемат от естествената му привлекателност.
 4. Поемат и разпръскват светлината в стаята. За по-силен ефект, добавете поне едно огледало в помещението.