Входните врати на 2023-та година са изчистени откъм детайли, почти незабележими, но това съвсем не значи, че са най-евтините. Минимализмът, зародил се след края на Втората световна война, окончателно превзема и дизайна на новите врати, като оставя в миналото декоративните елементи, украшенията и релефите и ги заменя с масивни дървени и метални плоскости.

Визията на дизайнерите

Вратите на новата година са фокусирани върху простотата и изчистения дизайн. Това означава, че всичко, което е триизмерно, бива премахнато. За сметка на това, материалите са по-качествени и масивни – използва се истинско дърво, не пресовано; предпочитат се блиндираните врати, не металните. Т.е. въпреки че тенденцията е минимализъм, това съвсем не означава, че ще спестите от входната си врата, но за сметка на това ще направите една дългосрочна инвестиция.

Нуждата от опростения дизайн

Минимализмът се появява като отговор на хаоса в съвременния живот. Днес в България по-голямата част от населението живее в градовете, което означава, че и стресът, трафикът, замърсяването – всичко е в десеторно по-големи количества. Опростеният дизайн помага особено при непрестанната промяна, която днес е еднакво отблъскваща и привлекателна. Връщането към простите форми е един вид устойчивост и стабилност в един несигурен и забързан свят.

Топ вратите на 2023-та

  1. Дървени врати – силен материал, лесно се добива, 100% екологичен, термоустойчив, шумоизолиращ, напълно възвръща инвестицията си, обработва се лесно и се вписва в каквато и да е обстановка. Дървото е приятно, успокояващо, създава добро първо впечатление.

– Натурално дърво – накратко, това е дърво, което не е обработено по химичен път. Когато говорим за „дърво“, обикновено се сещаме за дървета за гората. Когато дървото бъде отсечено, за да може да се използва, то трябва да се изсуши и за това има няколко метода. Когато обаче дървото бъде изсушено, то вече не се смята за натурално, т.е. една врата от натурално дърво е много по-тежка и устойчива. Отрицателните страни са, че дървото може да изгние по-лесно, особено ако апартаментът Ви се намира във влажен и непроветрив коридор.

– „Чисто“ дърво – този материал се добива от сърцевината на дървото, където няма или почти не се срещат „възелчета“. Характеризира за с това, че няма видими дефекти или други несъвършенства. Използва се главно са изработването на музикални инструменти като цигулки и китари. Тези врати са предпочитани, защото не изискват боя, а единствено лак, за да остави видима красивата дървена основа.

 

  1. Метални врати – по-достъпни и сигурни от дървените врати, притежават множество заключващи се механизми, антивзлом функции и други екстри. Препоръчват се, ако живеете в жилищен комплекс с лесен достъп – ако входната врата на блока не се заключва и нямате постоянна охрана или портиер.

– Блиндирани – в основата си вратите имат скелет от неръждаема стомана и шумоизолираща вата. От двете страни вратата има метални листове, които по-често биват релефни. Блиндираните врати на 2023-та година са равни, облицовани с декоративно фолио или прахово боядисани. Най-голямата полза, която можете да извлечете от подобна врата е, че лесно може да заблуди един крадец. Външно тя може да изглежда като обикновен дървен модел, докато всъщност е неразбиваема.

Цветовете на 2023-та

  1. Синьо – цветът на покоя и релакса. Зарежда с позитивна енергия за новата година. Този цвят се свърза със семейството, лятото, морето. Тоновете са по-плътни, небесни, дори синьозелени. Цветът на новата година е „лазурно синьо“. Напомня на тюркоазено и перлено синьо. Този нюанс се е използвал за отпечатването на скици на сгради, откъдето идва и името му на английски – blueprint.
  2. Горско зелено – вдъхновени от природата. Свежо, релаксиращо, цветът на интелигентните и напредничави хора.
  3. Крем – това е цветът, който се асоциира с минимализма. Цветовете варират, но общото между тях е, че са едва видими, загатнати – перлено бяло, пастелно виолетово, бледозелено, бетонно сиво, ахатово сиво, папирусово бяло и т.н.