Целта на входните врати е да ни осигуряват чувство за сигурност и безопасност, когато сме вкъщи, и още по-повече когато сме навън, но да ги затворим и заключим не е достатъчна мярка, която да защити дома ни от крадци.

 

Забързани в нашите задачи, доста често оставяме на заден план сигурността на нашия дом, мислейки си, че ”това няма да се случи на нас”. Все повече хора избират да подсилят сигурността на жилището си, преди да инвестират значителни суми в скъпи мебели и вещи, с които да го обзаведат.

 

Докато, при избора на интериорни врати, водещи са дизайнът и красивата изработка, внасящи хармония в жилището, то при входните врати основно значение има степента на сигурност, която те осигуряват.

 

В следващите редове ще разгледаме аспектите, на които трябва да обърнете внимание, при избора на надеждна входна врата за вашето жилище.

 

 

Какви са разликите между обикновената метална врата и блиндираната такава?

 

Основната разлика между тези два типа врати се крие в степента на взломоустойчивост. Заключването при блиндираните врати ги прави силно устойчиви и неподатливи на разбиване. Също така, те разполагат с различни типове брави, като основните три типа биват електромеханични, механични и моторни.

 

От своя страна, металните врати, които са изработени от висококачествен метал, са устойчиви на силни физически натоварвания и издържат на различни атмосферни влияния. Някои модели метални врати могат да се монтират и при наличие на друга врата, като по този начин удвояват защитата на дома.

 

 

Непробиваеми блиндирани врати за сигурна защита на дома

 

В своето значените думата „блиндирана” означава „бронирана”, а общото между металните и блиндираните врати е единствено металната им изработка.

 

Този тип непробиваеми врати са изработени от стоманени листи, монтирани върху допълнително подсилена стоманена рамка, между които най-често има пълнеж от метална вата. 

 

От колкото повече стоманени листа е изработена врата, толкова по-здрава ще бъде тя. Важно е да обърнете внимание и на материалите, които са използвани за пълнежа, тъй като от него зависи до колко топло- и шумо-изолирана е вратата.

 

Благодарение на уникалните MDF покрития и фурнирът, тези врати се отличават с красив и завършен дизайн.

 

 

Кои са факторите, които допринасят за сигурността на входна врата?

 

      Качествена ключалка – Надеждната ключалка е от огромно значение за сигурността на жилището,  тъй като най-често разбивайки нея, крадците успяват да си проправят път към чуждата собственост.

 

Една наистина добра защита в този случай е цилиндровата ключалка с бронировка, която успява да осигури прецизна защита срещу посегателства и разпробиване.

 

 

      Стабилна каса – Касата трябва да бъде масивна и закрепена стабилно към стената с надеждни и здрави дюбели.

 

 

      Дебелина и материал на изработка на крилото – Крилото на вратата трябва да бъде с най-малко 7 мм. дебелина, като конструкцията му може да бъде подсилена, чрез оребряване. Тук трябва да обърнете внимание и на качеството на пантите, тъй като тяхната роля е да издържат теглото на вратата.

 

Що се отнася до материала, от който да бъде изработено крилото, висококачествената стомана и високият клас метал са едни много надеждни и сигурни варианти.

 

 

      Допълнителни елементи за защита - За да затрудните максимално нежеланите гости е добре да заложите на няколко независими една от друга системи за заключване, като някои от най-често предпочитаните са:

 

-        Многоточково заключване – При него с едно завъртане на ключа се изстрелват шипове, влизащи в касата в три различни посоки.

 

-        Пасивни шипове – Влизайки в касата на вратата, когато тя е заключена, тези шипове не позволяват повдигането на крилото откъм пантите и по този начин вратата не може да бъде отворена.

 

-        Секретно заключване тип резе –  Чрез завъртане на специалния секретен ключ, този тип заключване осигурява една допълнителна защита на  жилището.

 

 

      Брави, които са взломоустойчиви – На практика не съществува брава, която не може да бъде разбита, но съществуват такива, при които разбиването е почти невъзможно и няма как да бъдат отключени с друг, освен с оригиналния им ключ.

 

 

      Изолация – Шумо и топлоизолацията са едни от основните характеристики на качествената врата. Материалът от които е изработена ватата е от огромно значение, тъй като именно тя ще изолира добре жилището ви от външни шумове и същевременно ще задържи топлината в дома ви.