Чрез входната врата можете да узнаете много за хората, които живеят в този дом, или сами да заявите какви се по природа – държите на сигурността и защитата; предпочитате естетиката и привлекателните цветове; познавате материалите и извличате най-големите ползи от тях, или… не знаете какво имате. Ако не желаете да попаднете в последната категория, то обезателно трябва да научите повече за входните врати, тяхното производство и приложение.

Входни врати от дърво

Едно от главните притеснения, които клиентите изпитват при избора на входна врата от дърво, е стареенето. Добрата новина е, че входните врати не се проектират по начина, по който се конструират интериорните. С други думи – те са създадени специфично за разнообразни метеорологични условия, удар, надраскване и други битови инциденти. Най-добрите входни врати от дърво имат покритие от микропореста боя, която гарантира издръжливост дълги години, така че няма да Ви се налага да я пребоядисвате постоянно.

Сред предимствата на вратите от дърво са техните очевидни естетични качества, топлоизолация и устойчивост. Дори дървените врати имат сертификат за издръжливост. Не се нуждаят от постоянна поддръжка и имат ниски U-стойности. Най-силната им черта е, че са универсални – подходящи са за къщи, вили, апартаменти.

Нестандартните дървени врати се отличават със специфична дължина или ширина, като дръжката обичайно е по-широка, за да издържи солидната маса на тялото. Пантите също са масивни, четири или повече на брой. Нестандартните модели се правят по поръчка, така че имате свободата да избирате между мека и твърда дървесина, цветът на обкова, видът на бравите, цветът и видът на покритието, както и цялостният дизайн на крайния продукт. Двойната цветова опция е също вариант, при който от външната страна можете да имате класическа, изчистена имитация на масивно дърво, а отвътре – плътно, пастелно покритие, което да се слива с цвета на стените.

Входни врати от фрибростъкло

Рамката им може да бъде както дървена, така и метална, а самото стъкло – изчистено или матирано, с декорация или без. В България този тип врати не са така популярни, колкото в Европа и САЩ заради очевидната си непрактичност в големите градове. Ако обаче входната врата се намира в отделен двор, а не излиза директно на улицата, можете да си позволите това малко удоволствие. Повечето врати от фибростъкло имат сърцевина от полиуретан, която предлага изключителна защита срещу атмосферните влияния, като в същото време осигурява пет пъти по-добра изолация от дървените врати. Вратите от фибростъкло са малко по-скъпи от блиндираните, но тяхната енергийна ефективност е толкова висока, че до няколко години ще приспаднат стойността си от бюджета Ви за отопление. Възвръщаемостта на инвестицията е 82%.

Блиндирани врати

Други метални врати, като алуминиевите, са склонни към огъване, когато се приложи достатъчен натиск. Блиндираните врати обаче стоят на върха на всички тестове, когато става дума за влизане взлом. Нищо чудно и че те са най-предпочитаният избор, независимо дали живеете в малкия или големия град, на село или на вила. В допълнение към тяхната издръжливост, е устойчивостта им към високи температури (пожари), естествената шумоизолация и висока енергийна ефективност. Възвръщаемостта на инвестициите при блиндираните врати е до 91%.

Какви качества трябва да притежава перфектната входна врата?

  1. Издръжливост – входната врата, независимо дали живеете в къща или в жилищна кооперация, трябва да може да издържа на множество резки температурни промени, влага, прах и други. Сравнете предимствата на различните материали и преценете сами кои от техните качества отговарят на Вашите нужди. Дори да не можете да си позволите определен тип врата, винаги можете да измените външния ѝ вид, било то за да прилича на масивно дърво или непробиваема стомана.
  2. Сигурност – щифтове, многоточково заключване, втора ключалка са сред нещата, които можете да инсталирате допълнително, за да повишите сигурността на дома си.
  3. Енергийна ефективност – добрата изолация спестява от разходите на електричество и различни видове горива за отопление (газ, дърва, пелети).

Богата гама и различни модели можете да разгледате онлайн в нашата секция : Входни врати