В Западна Европа и в страните със стабилна икономика има обща тенденция при строежа и обзавеждането на жилищни блокове. Днес вече не се строят панелки, което позволява да се обръща повече внимание на детайлите, включително височината, отделните етажи и дори дреболии като входната врата. Тя се отличава с класически, почти викториански стил, включващ дървени елементи, боядисани в орехов лак или подобен, матирано или прозрачно стъкло и, в много случаи, метален обков или решетка от пики, флорални елементи и т. н.

В България жилищните комплекси се отличават с еднотипни входни врати – двойни метални листове с остъкляване в горната част. В цялата страна има около 19 хиляди панелки, затова и тези врати са толкова разпространени.

Стандартни входни врати за блок

Може и да не са най-добрата защита срещу недоброжелатели, но имат своите предимства – тежки са, масивни и се отключват (в повечето случаи) с магнит. Лесно могат да бъдат ремонтирани и заменени. Остъкляването се намира далеч от дръжката, а и в панелките има портиери.

Модерни входни врати за блок

Ако Ви се наложи да избирате такава врата, специалистите препоръчват класическия дизайн. Той включва двойна или единична врата от ковано желязо. В центъра вратата е остъклена и премрежена от железни пики, лози и други декорации. Около самата врата, където трябва да е касата, има допълнително остъкляване, премрежено по същия начин. Заключването е стандартно, липсват секретни механизми.

Каквато и врата да изберете за входа на Вашия блок, никоя не може да Ви осигури 100% защита. Тук експертите издават една малка хитрина, с която да се предпазите от крадци. Върху козирката на блока инсталирайте лампа, която свети без прекъсване цяла нощ. Ако крадец набележи Вашия блок, той ще се избави първо от крушката, за да не бъде забелязан. Премахването или чупенето на крушката ще възпроизведе алармен сигнал във вътрешността на блока. Силните и резки шумове ще изплашат крадеца.

Можете да разгледате различните модели врати за вашия апартамент или къща тук : https://vratiabc.com/ (Врати ABC)