Входни врати

Входната врата е най-добрата инвестиция, която можете да направите. Независимо дали купувате ново жилище или продавате старото – входната врата винаги трябва да изглежда на ниво. Тя е първото и последното нещо, което гостите Ви виждат; тя Ви предпазва от студ, жега и крадци.

Как да разберете дали имате нужда от нова врата?

Ако вратата Ви пропуска вода или има отвори, заради които става течение в дома Ви; ако забележите изкривяване и трудно затваряне; ако пантите са разхлабени, тогава е точното време да помислите за нова, по-сигурна врата.

Коя е най-добрата врата?

Когато избирате нова входна врата, първото нещо, за което трябва да помислите, е материалът, от който тя е направена.

  1. Дърво – класически избор. Естествената дървесина може да бъде пребоядисана по Ваш вкус, когато си пожелаете. Единственият недостатък е, че ще трябва да я пребоядисвате редовно, а ако живеете в район с висока влажност, може би ще се наложи да обмислите друга опция.
  2. Винил – той е достъпен и не се нуждае от поддръжка. Никога няма да Ви се наложи да го пребоядисвате или ремонтирате. Модерните винилови врати идват с редица функции, които ги правят енергийно ефективни. Освен това, те се предлагат в широка гама от цветове и стилове.
  3. Фибростъкло – новите врати от фибростъкло могат да имитират различни дървени покрития. Тези врати са издръжливи, здрави, лесни за поддръжка и подходящи за всички климатични условия.
  4. Стомана – идеалният избор, ако сигурността е Ваша грижа номер едно. Стоманените врати са почти непроницаеми. Те издържат на различни времеви разлики и на огън. Ако времето е твърде влажно, могат да ръждясат и изгният неусетно. Най-подходящото приложение на стоманените врати е в промишлените и обществените сгради.
  5. Ковано желязо – тези врати са толкова сигурни, колкото и стоманените. Вратите от ковано желязо се отличават със своя стилен и привлекателен ретро вид. Те могат да бъдат персонализирани с различни детайли от стъкло, железни пики и други.

Какво да обмисляте, когато купувате нова входна врата?

  1. Естетика – Вашата входна врата може да каже много за стила и характера Ви. Видът на входната врата може да отговаря на интериора или напълно да се разграничава с него. Ако желаете входната врата да се припокрива със стените или интериорните врати, можете да я поръчате в същия цвят или стил, но само външно. Вратата може да си подхожда с външната стена на Вашия дом или коридорът на Вашия апартамент.
  2. Бюджет – още в самото начало трябва да сте наясно колко точно можете да вложите, за да изберете подходящите материали. Понякога бюджетът може да стане причина да се лишите от естетика за сметка на сигурността и обратното. Ще се наложи да претеглите и други плюсове и минуси, като например кой материал ще е най-практичен и най-удобен за поддръжка.
  3. Отзиви – винаги, когато изпитвате съмнения, можете да се обърнете към секцията за коментари или форумите на потребителите. За да разграничите по-добре действителните отзиви от купените, потърсете такива, в които се посочват и отрицателни, и положителни страни. Пазете се от твърде евтини врати и „изгодни“ сделки, за да не отидат парите Ви на вятъра.
  4. Сигурност – различните видове врати, дори стъклените, имат различни нива на сигурност. За апартаменти обикновено се избират блиндирани врати, не само заради тежестта и масивността им, но и заради сложните механизми за заключване. Ако имате вила или къща на спокойно място, разполагате с по-богат избор. Всяка входна врата обаче се нуждае от базова защита – секретни болтове, втора ключалка, алармена система, датчик на заключване, шпионка с дисплей.

Срещу крадци

Когато купувате нова входна врата, никога не отлагайте за в бъдеще да сложите допълнителна защита. Допълнително осветление също няма да е излишно, особено ако има детектори за движение. Спускайте завеси и щори, когато не сте у дома.