Още от древни времена вратите са били проектирани така, че да не позволяват на нежелани, неупълномощени лица да навлизат в личното пространство на дома или в друго помещение. Днес една блиндирана врата предпазва не само от неканени гости, но и от студ и шум, благодарение на своята отлична изолационна стойност и на специалните уплътнения. 

Блиндираната врата е врата със сложна конструкция, която има система за защита срещу взлом, пожар и огнестрелно оръжие. С развитието на технологиите дизайнът на вратите еволюира и се актуализира не само по отношение на тяхната топлоустойчивост и външен вид, но най-вече в съответствие с принципите на сигурността. Бронираните врати стават популярни в средата на ХХ век, когато наред с конвенционалните стоманени врати на пазара се появяват и индивидуални блиндирани врати и всички научават за тяхната многостепенна система за сигурност. 

Блиндираната врата може да издържа на динамично и статично въздействие. Благодарение на инсталираните многобройни защитни ключалки, както и на усъвършенстваната система за заключване с 18-милиметрови болтове, ключалките са неразбиваеми. Блиндираните врати от всички класове са топло- и шумоизолиращи. По правило колкото по-дебело е стоманеното крило, толкова по-устойчива е вратата на взлом и механични повреди.

Кои са основните видове ?

Предлагат се различни видове бронирани врати. Те се класифицират в зависимост от тяхната сигурност и устойчивост на взлом. Инсталирането на блиндирана врата ще бъде неефективно и безсмислено, ако тя не отговаря на изискванията за сигурност на вашия дом, апартамент, вила, офис и т.н. Освен че се делят на метални и непробиваеми, блиндираните врати се разделят и на 4 основни класа според принципа на устойчивост на взлом:

  1. Първокласна врата е такава врата, която може да бъде разбита от специалист с прости инструменти (лост, длето), с помощта на двама или трима души. Дебелината му е около 20 мм. Това са врати, изработени от стомана, способни да издържат известно време на взлом. Този тип е доста икономичен, но за да сте по-уверени в безопасността си , е по-добре да го допълните с аларма.
  2. Второкласната врата се характеризира с това, че не може да бъде разбита толкова лесно, колкото първокласната врата. За да навлизане, трябва да се използва електрически режещи инструменти, като шлайфмашина или бормашина с мощност от 300 до 500 вата. Дебелината на корпуса му е не повече от 80 мм. Такива системи могат да бъдат хакнати само с помощта на специални инструменти. Тази опция е много подходяща като входна врата на апартамента. Дизайнът е оборудван със звуко и топлоизолация.
  3. Врата от трети клас може да бъде взломена само с машини с мощност поне 2000 W. Дебелината на корпуса на вратата от трети клас е не по-малка от 120 mm. Това са много по-надеждни и сигурни врати, които издържат на всякакви опити с груба сила. Дизайните от този клас перфектно съчетават сигурност и естетически качества, не са тежки, така че могат да се използват от всички членове на семейството.
  4. Вратата от четвърти клас е непробиваема и следователно е най-устойчивата от всички съществуващи стоманени врати. Корпусът му е изработен от много дебел слой стомана, съдържащ титанови частици и непробиваемо стъкло. Това би изисквало специална мощна техника и твърде много време за проникване, т.е. практически това е почти невъзможна. Това вече е наистина сериозна бронирана конструкция от безопасен тип. Такива врати имат голяма дебелина, което прави възможно инсталирането на свръхнадеждна заключваща система.

Трябва да се отбележи, че има и бронирана врата от пети клас, която се използва предимно в банкови трезори и може да тежи поне два тона.

Преди да купите блиндирана врата, трябва да се уверите, че е технически възможно да се монтира. За целта се обърнете към специалист и получете съвет какви промени трябва да се направят, за да не стане покупката безполезна. Повече информация може да получите и от нашите консултанти.