Вратата "хармоника", въпреки че вече е доста позната на българския потребител, не се среща често в интериора. За разлика от вратата с панти, при нея има голям брой конфигурации. Сгъваемите врати имат редица характеристики, които трябва да знаете, преди да ги купите.

Какви видове врати хармоника има ?

Съвременният пазар предлага много видове врати хармоника. По-специално, съществуват две основни конфигурации на тези интериорни дизайни: модели с едно и с две крила. Еднокрилите сгъваеми решения са по-подходящи за помещения с малък вход. Те се използват, когато не е възможно да се използват врати с панти или плъзгащи се врати. И двете изискват пространство за отваряне: въртящи се врати, плъзгащи се врати покрай стената.

Сгъваемите врати са идеални за използване в помещения с големи отвори, като например хола или всекидневната. Вратата може да функционира като разделител на помещения, отделяйки една функционална зона от друга. Това се улеснява от механизма за отваряне на такъв продукт.

С двойно крило

Моделите с двойно крило се отварят от центъра към страните, а широките панели с едно крило могат да се сгъват от едната страна или от двете едновременно. Това изисква леко усложняване на конструкцията: монтиране на направляващи с ролки отгоре и отдолу, за да се фиксира вратата възможно най-много и да се избегне огъване и повреждане на ламелите.

Със стъкло или без стъкло

Вратите се разделят на остъклени и плътни. Например празното крило е проектирано така, че да защитава комфорта на обитателите и да запазва интимността на помещението, в което е монтирано. Структурите за глухи обикновено се монтират в спални, бани и тоалетни. Остъклените конструкции са по-подходящи за общи помещения като кухня или хол. Като вложки се използват матирано или прозрачно стъкло, витражи или огледала. Последният вариант е особено подходящ за недостатъчно осветени помещения, тъй като огледалата могат едновременно да увеличат размера на помещението и да отразяват светлината, като по този начин увеличават интензивността на общия светлинен поток.

В зависимост от ламелите

В зависимост от вида на ламелите вратите могат да бъдат панелни, блиндирани (за закрепване на панелите се използва пластмасова рамка, за да се намали теглото на конструкцията) или върху пластмасов или алуминиев профил. Всеки от тези видове е добър по свой начин, а разновидностите се различават само по цената и възможността за монтаж в различни помещения. Например пластмасовата врата хармоника е подходяща за бани, тъй като пластмасата не се влияе от влажността.

В действителност вратата тип "хармоника" не е подходяща за балконска врата, тъй като нейните топло- и шумоизолационни свойства са много недостатъчни. Сгъваемата врата от този тип е подходяща като балконска врата само за остъклени и отопляеми лоджии, в противен случай през зимата би било невъзможно да се остане в дневната, която е отделена от балкона с такава врата, поради ужасния студ.

Вратата хармоника има редица предимства, които я отличават от всички останали разновидности.

Спестяване на място. Сгъваемата врата заема малко място. Ако са избрани тесни ламели, цялата широчина, която ще е необходима за монтирането им, е равна на широчината на отвора на вратата. В малки апартаменти това е спасение, тъй като трябва да се използва максимално пространството на пода.

Те не се разклащат при течение. Това се дължи на факта, че дизайнът на вратата е по-близо до плъзгаща се врата, отколкото до врата на панти. По този начин се увеличава експлоатационният живот на вратата.

Практически безшумен. Висококачествената система за закрепване и ролковата система са в състояние да неутрализират всички звуци, издавани при отваряне и затваряне на вратата.

Има голям избор. Въпреки привидната еднородност на вратите хармоника, съществува широка гама: чисти модели, остъклени, с декоративни вложки, с резба и т.н. Лесно е да се намери подходящият модел, който да съответства на атмосферата в интериора.

Лекота. Това е въпрос на тежест на проектите. Те са възможно най-леки, за да се избегнат проблеми с механизма на пантата. Това е особено важно, ако вкъщи има малки деца, които могат да притиснат пръстите си по невнимание с обикновен модел с панти. При моделите с панти тази възможност е почти нулева.