Подобно на дрехите и уредите втора ръка, на пазара ще намерите много стоки, които се предлагат на ексклузивно ниска цена само защото имат транспортни дефекти. Вместо производителят да губи пари, като изтегли продукта си от рафтовете, за да го преработи или унищожи, той го предлага на производствена цена, дори по-ниска, просто за да се избави от излишните усилия и ресурси за поправка.

 

Какво е транспортен дефект и как се отразява той на качеството?

На първо място, всичко зависи от вида на самия дефект. Той може да е просто дупчица, надраскване, леко отчупване, което лесно може да се прикрие и после трудно да се забележи дори от Вас. Също както хиляди коли могат да се движат безпроблемно със спукано предно стъкло, така и вратите могат да функционират отлично с подобен незначителен дефект. Но при колите и вратите дефектът трябва е позициониран някъде, където няма да причини вреда.

 

По-сериозните дефекти включват счупена брава или дръжка, пукнато крило (особено при моделите с кухо ядро), огънат ръб (при блиндираните и металните модели), нацепване (при масивното дърво) и подобни. С някои от тези дефекти можете да се справите и сами, докато за други ще Ви е нужен специалист. В края на краищата, една фирма не би сложила за продажба врата, която е абсолютно неизползваема, така че не оставяйте с критична нагласа към тези продукти. А и ако вратата Ви е нужна за мазе, склад, гараж или друго битово помещение, дори не е нужно да отстранявате дефекта.

 

Как да отстраните стандартните транспортни дефекти?

  1. Повредени панти – един от най-обикновените проблеми. Даже да е повредена само една от пантите, свалете всички, подменете ги с нови и се снабдете с по-дълги винтове с уплътнение. По този начин не само слагате по-сигурни панти, но и ги закрепяте по-стабилно във вратата.
  2. Раздуване – обикновено се случва от долната страна. Ако в транспортния камион е имало влага и вратите дълго време са били изложени на влиянието ѝ, долната им страна ще е започнала да се подува. За по-сериозна повреда е нужно по-дълго време. Раздуването на този етап няма да е фатално. Нужно е само да подсушите добре дървото (без да го пресушавате), да го изгладите и запечатате с основа и два слоя боя (или лак).
  3. Люлеене – някои проблеми при транспортирането се забелязват едва когато монтирате вратата си. Ако вратата не се люлее правилно, стърже пода и остава следи, нужно е да се подравни. За да сте сигурни докъде трябва да е скъсите, използвайте тебешир, с който да направите плътен слой от долната страна. Отворете и затворете вратата няколко пъти, докато тебеширът падне и разкрие проблемните зони.
  4. Олющена боя – освен ако не е нещо твърде очевидно, можете да използвате вратата като интериорна. Ако обаче се налага пребоядисване, използвайте пистолет за горещ въздух. Внимавайте с остъкляването (ако има такова) и използвайте шпатула, за да отстраните излишната боя. След като изгладите повърхността, не забравяйте за основата, която запазва боята като нова години наред.
  5. Пукнатини и цепнатини – за по-незначителни дефекти, които не влияят на механичното отваряне/затваряне, можете да използвате декоративни елементи, с които да ги скриете. Ако вратата е за детска стая, използвайте лепящи фосфорни луни и звезди. Лепящото фолио е също отлична алтернатива, с която не само ще преобразите вратата си, но и ще разгърнете творческия си потенциал.
  6. Отчупени части и детайли – в зависимост дали са от дърво, желязо или PVC, можете да използвате горещо лепило или силикон, за да ги върнете по местата им. Дървото е най-подходящо за този трик, голяма част от панелните врати са сглобени именно по този начин.
  7. Повредена рамка – не само вратата може да пострада по време на транспортиране, но и нейната рамка. В подобни случаи монтирането ѝ ще отнеме малко повече време, вероятно ще трябва да разширите отвора в стената или да използвате повече изолационна пяна.
Като цяло ние не ви съветваме обаче да купувате врати с транспортни дефекти защото това крие само по себе си големи рискове. Има голяма вероятност евтината цена да се окаже голям минус в бъдеще когато тепърва започват да се появяват и скрити проблеми от транспортните дефекти. За да сте спокойни изберете - качествените интериорни врати