Естественият дървен фурнир се получава от ствола на дърво. Според вида и приложението си, стволът се разрязва на различни по дебелина листове с уникални шарки. Всеки фурнир е неповторим, неподражаем, което го прави толкова търсен. Дори листовете от едни и същи дървесни видове нямат еднакви шарки.

 

Видове фурнир за врати

  1. 0,5-милиметров обикновен фурнир

Стандартната дебелина на листовете е 0,5 мм. Реже се от бял или червен дъб, ясен, тик, клен, череша, абанос, розово дърво, евкалипт, бамбук и прочие. Дъб, орех, клен и тик са най-популярните избори. Основата, разбира се, може да е MDF, ПДЧ или шперплат.

  1. 0,1 – 0,25-милиметров, тънък като хартия

Основата им обикновено в крафт хартия. Използват се за рамките на вратите и касите, особено на местата, за които е необходимо фурнирът да се извива и пречупва в разнообразни форми.

  1. 0,6 – 6-милиметров, плътен

Вратите стават по-масивни, боята и лакът се задържат за по-дълго време, устойчивостта е по-голяма, но в същото време обработката им изисква повече търпение.

  1. Боядисан фурнир

За разлика от фурнирите, боядисани или лакирани на по-късен етап, оцветеният фурнир притежава предимство в наситеността и дълготрайността на цвета. Той е боядисан изцяло, включително и в сърцевината си, като запазва красотата на естествените дървесни шарки

  1. Опушен фурнир

Обработен с амонячни пари, които придават на дървото от тъмнокафяв до черен цвят. Дървесина, подходяща за тази техника, са дъб и евкалипт.

  1. Груб фурнир

Срязан е с назъбени остриета, които оставят релефни отпечатъци по повърхността. Дъб и орех са най-популярните избори. Придават селски, неангажиращ вид на вратите.

  1. Екзотични и рядкосрещани фурнири

Ако обичате вариациите на естествените цветове, може да се заинтересувате от бледите, медни тонове на бамбуковия фурнир; или махагон, абанос или ясен с техните необичайни, преливащи шарки.

 

Предимства на вратите от естествен фурнир

Освен че могат да преобразят дома Ви, придавайки класически и универсален вид на интериора, вратите от естествен фурнир са по-здрави и издръжливи. Те укрепват крилата на вратата, не се поддават на удари, вредните слънчеви лъчи, намокряне и влиянието на абразивните препарати. Всеки лист е гъвкав и предоставя възможности за промяна на дизайна, в зависимост дали искате да полирате или лакирате повърхността му. Те могат да променят нюанса си от светъл към по-тъмен, в зависимост от това дали желаете интериорната врата повече да прилича на мебелите Ви или да се съчетава с цветовете на стените. Естественият фурнир е екологичен, нетоксичен и може да се рециклира за направата на MDF.

 

Заради по-малкото си тегло, вратите от естествен фурнир се пренасят и монтират по-лесно. Средното им тегло варира между 17 и 30 кг. Фурнирът се добива предимно от мека дървесина, което му позволява да издържа на влага до 60% и на температури между 10 и 30С. Подходящ е за бани и сауни. Хомогенната му структура позволява да съчетаете текстурите на различни видове фурнир в дома си, без това да повлияе на общата естетика.

 

Врати от естествен фурнир

Фурнированите врати са здрави и надеждни, създадени като алтернатива на традиционните врати от масивно дърво. За направата им се използва технология за „студено“ пресоване, която слепва фурнира така, че го прави устойчив на надраскване и зацапване. В зависимост от дизайна на вратата, вътрешността може да е куха или с пълнеж.

 

  1. Кухи – имат рамка от дървени летви, обшити с MDF, върху който се нанася слой фурнир. Вътрешността не е изцяло празна – в нея се поставя велпапе, който осигурява плътност, но и лекота. Този вариант на интериорните врати позволява инсталирането на стъкло и други видове декорация.
  2. Масивни – пълнежът е разнообразен. В зависимост от производствената технология може да се използва основа от пресована дървесина, обшити с MDF, или скелет от летви в комбинация с някакъв вид звукоизолация. Подобни врати пропускат по-малко шум, спестяват от сметките за отопление и имат по-дълъг живот.