Закупуването и инсталирането на интериорни врати със стъкло винаги са представлявали известно притеснение, особено за родителите с малки деца. Най-честите страхове са свързани с инциденти при счупване и порязване. Малките деца са нетърпеливи да изследват непрестанно света около себе си. Жаждата за знания в комбинация с неизчерпаемата им енергия увеличават шанса да се блъснат във всичко, което застане на пътя им. В такива случаи родителите имат навика напълно да елиминират възможността за остъклена врата. Съществуват ситуации обаче, в които това е невъзможно, особено в апартаменти с душ кабини, вътрешни дворове, зимни градини, капандури. За тези ситуации има две решения – частично остъкляване или закалено стъкло.

 

Частично остъкляване

Интериорни врати се произвеждат от действително дълго време и производителите са наясно с опасността от счупване и нараняване. Всъщност, дори частичното остъкляване е направено от подсилено стъкло, което при счупване се натрошава на дребни, скосени парченца. Подобна техника се използва от каскадьорите по време на екшън сцени, в които човек бива изхвърлен или минава през голямо парче стъкло с мотоциклет. Обикновените стъкла се инсталират на витрини и все още ги има в по-старите магазини и сгради. При удар те се счупват на големи парчета, докато при съвременните врати това съвсем не е така.

 

Частичното остъкляване е далеч по-стабилно, предлага се в разнообразни геометрични форми, включително изчистени и матирани варианти. Недостатъкът е, че достъпът до светлина е ограничен и функцията е по-скоро естетическа.

 

Закалено стъкло

При пълно остъкляване (с тънка и дебела рамка) на интериорната врата е възможно да закупите врата от закалено стъкло. То е изработено чрез специален термичен и химичен процес, при който стъклото се загрява до 1000 градуса, а след това бързо се охлажда. Това прави стъклото невероятно трудно за счупване, дори от най-палавите и буйни деца.

 

Как да разберете дали имате врата от закалено стъкло?

Възможно е да сте купили апартамент, в който интериорните врати са направени от закалено стъкло, но дори да не подозирате това. Съществуват няколко способа да се уверите дали това е така. Обърнете внимание на ръбовете на стъклото – ако те са груби на докосване, значи стъклото не е закалено. Обичайно тези стъкла имат маркировка някъде по ръба (CE). Признаците на едва забележими несъвършенства също е индикация за закалено стъкло, както и снежинките, които се оформят при надраскване.

 

Закаленото стъкло предпазва ли от крадци?

Въпреки че е подходящо за деца, закаленото стъкло не е 100% гаранция, че крадец няма да проникне. Той ще изпита затруднение при счупването, но тъй като главното предназначение на закаленото стъкло е да не наранява, то няма да може да ги спре. За защита обичайно се използва ламинирано защитно стъкло или поликарбонатни панели. Алуминиевото фолио ще ви спечели около три минути време за реакция, докато поликарбонатните панели са способни да спрат дори куршум и са на практика нечупливи.

 

Бронирано стъкло

Представлява композиция от няколко пласта ламинирано стъкло, които са залепени помежду си със специална смола. При втвърдяване тя става прозрачна и пропуска светлина. Особеното при бронираното стъкло е неговата дебелина и тежест. Обичайно не се използва за домове, но има едно голямо предимство и това е, че при счупване се натрошава, но не се разпада. Масово се използва за бижутерийни магазини и банки.

 

Как да обезопасите интериорните си врати?

Сега, след като знаете повече за различните видове стъкло, можете да подмените остъкляването на интериорните си врати. Опциите на пазара за закалено и бронирано стъкло не са единствените. Винаги можете да поръчате някакъв компромисен, междинен вариант, в който стъклото е изработено от два пласта – закален и обикновен, така че да е сигурно, но и леко. Ако пък се изкушавате от възможността най-сетне да си купите интериорна врата с остъкляване, въпреки че имате малки деца, огледайте се за подходящ модел и потърсете по ръбовете маркировката, индикираща дебелината на стъклото.