В 34% от случаите, крадците използват външната врата, а на всеки 13 секунди се извършва влизане с взлом. Да, заключващите механизми не са единственото ниво на защита, което Ви е необходимо, но Вие можете да го подсилите, като разберете повече за ключалките и направите правилната инвестиция във входната си врата.

 

Видове заключващи механизми

  1. Американска брава с топка или дръжка – това са най-лесно разбиваемите врати. Всъщност, дори не е нужно да бъдат разбивани, тъй като патронът и езикът са едно и също нещо и крадецът може да използва карта, за да си отвори. Американските брави са три вида – с единичен патрон, двоен и с възможност за заключване. В американските домове преобладават тези с единичен патрон. Ще ги намерите по магазините като ключалка с резе. Отличителна тяхна черта е наличието на върток от вътрешната страна, който замества нуждата от ключ. Въртокът е особено полезен в извънредни ситуаци, като пожар, например.

 

Ако държите на този тип заключващ механизъм, потърсете марки, които имат нестандартни предложения, например, издължен патрон (над 35 мм), който не може да се отмести с карта или да се среже с трион. Също, комбинациите на ключа могат да стигнат до два милиарда, така че в случай, че някой опита да открадне и дублира ключа Ви, да не успее.

 

  1. Стандартна брава – тя има едно езиче и един патрон. Заключващия се механизъм има цилиндър със зъбчета, като ключът може да е обикновен или кръстат. Стандартната брава е най-добре позната в Европа. Дръжката и заключващия се механизъм са отделно, като и двете са прикрепени към обща брава. Отличава се основно със своя продълговат и масивен патрон, който се счита за изключително стабилен при натиск – може да издържи натоварване от два тона.

 

  1. Специална брава – тя има няколко патрона, всичките – закръглени. Използва се главно при блиндираните врати и се съчетава отлично с други механизми за защита, каквито са скритите щифтове. Използва се продълговат кръстат ключ, а понякога се комбинира и с други видове брави, които са скрити в горния или долния край на входната врата.

 

  1. Електронна брава – не се препоръчва за борба срещу крадци, но е най-лесна и удобна за използване. На пазара се предлагат модели с циферблат, с магнитна карта или магнитен ключ. Идеална е като вторичен, скрит механизъм за заключване. По-скъпите модели могат да бъдат настроени така, че да Ви известяват за влизане с взлом. Можете да сложите шпионка и да снимате със скрита камера в реално време.

 

Как изглежда сигурната входна врата?

Често срещаните методи за влизане с взлом са ритане на вратата, изкъртване или разрязване. Също, използване на кози крак за разбиване на ключалката и откачане на вратата от пантите. Ето защо е важно не само вратата да е стабилна, да има масивно ядро, а и самият заключващ механизъм трябва да се справи не по-малко зле. Той е едновременно най-силната и най-слабата точка във вратата. Добре е, ако дръжката и ключалката си кореспондират, например, ако трябва да завъртите дръжката в някаква посока, за да отключите, а не просто да я натиснете надолу. Щифтовете са друг начин за обезопасяване на вратата – те са създадени най-вече, за да я предпазят от повдигане с лост и откъртване. Можете да използвате и втора врата, тип решетка, която се заключва по различен начин или изглежда повредена, без брава и т.н. Колкото повече подобни капани поставите на крадците, толкова повече време ще им изгубите, а те ще създат шум и ще привлекат внимание.

Помощ в сигурността

Ако не сте уверени, че бравата и ключалката ще Ви предпазят, можете поне да подсигурите съня си. Докато сте навън през деня е по-трудно да контролирате положението в дома си, дори през мобилно приложение. През нощта обаче можете да използвате обикновено метално резе или с верижка.

Погледнете и секция обков тук : Обков за входни и интериорни врати