Всичко, което планирате да купите; всичко, за което можете да се сетите вече има своя евтина алтернатива. Китай дори произвежда мартенички за българския пазар, така че нищо чудно, че разполага с такъв богат избор от интериорни врати. Вратите обаче не са мартенички. За някои е все едно, че преждата е заменена с лъскаво синтетично влакно и вероятно просто ще повдигнат рамене, но какво ще направят, когато красивата евтина врата не може да се затвори? Нито да се върне?

 

Производителят

Противно на широко разпространеното мнение, че всичко китайско е боклук, съществуват редица отлични фабрики, които се справят не по-зле от „гигантите“ в различните отрасли. Проблемът тук е как да се намери правилната фабрика. За това се иска време, средства, още време и поне няколко неуспешни опита. Ако сте решили да купите китайска интериорна врата, това може да се случи по два начина – чрез български дистрибутор или чрез директен внос от Китай.

 

Докато при дистрибутора имате поне възможност да се докоснете до вратата и да я видите отблизо, то през интернет можете само да си представяте как би изглеждала на живо. Освен това, сайтовете предлагат много повече възможности, особено що се касае до фолиото. Интериорните врати са най-често плоски и са покрити с фолио, имитиращо дърво или разнообразни мотиви. На практика, можете да принтирате върху него каквото си пожелаете, дори Ваша снимка, ако качеството го позволява. Проблемът е, че не знаете кой производител ще поеме поръчката и какъв ще е крайният продукт.

 

Ако изберете български завод, ще знаете, че той използва материали от местни производители, съобразявайки се с европейските стандарти. Българският производител също работи по поръчка и разполага с множество модели и дизайни, които да Ви предложи. Най-големият плюс е, че имате директен достъп и можете да се свържете с него по всяко време, без да се притеснявате, че езиковата бариера може да се окаже пречка.

 

Доставка

Друга отрицателна черта на китайските алтернативи при интериорните врати е завишената цена на доставката. Със сигурност ще намерите някоя подходяща врата из китайските сайтове и то под стотина лева, но разходите за доставката могат да се окажат повече от стойността ѝ. Времето за доставка също не е строго определено, особено ако изберете обикновена поръчка. Местните дистрибутори, които предлагат китайски врати, отбиват цената от доставката като повишават стойността на вратата. И в двата случая сте в неизгодно положение.

 

При българските производители на интериорни врати получавате строго определени срокове на изработка и доставка. От Китай стоките обикновено пътуват 30 дни, докато в България това може да се случи за ден.

 

Използвани материали

Една от причините за ниските цени на китайските врати е начина, по който се произвеждат, и материалите, които са използвани. Нужно е само да видите гаранцията на тези врати, за да разберете истинската им стойност. Произвеждат се за секунди, дървеният материал няма време да изсъхне добре, преди да бъде опакован, за да освободи място на следващата партида. Наличието на влага раздува интериорните врати и дори в началото да пасват, след няколко месеца няма да могат дори да се затворят.

 

При българските производители вратите имат достатъчно време да изсъхнат – това важи за влагата от дървото, лепилото за фурнира и самата боя, в зависимост от модела на вратата. Не се притеснявайте, ако това отнеме малко повече време. Професионалистите знаят, че дори една малка пролука е достатъчна за влагата да нахлуе и да разяде вътрешността.

 

Непредвидими обрати

Икономиката на Китай е пряко свързана с всеки отрасъл, което означава, че ако поръчате врата на една цена, може да Ви таксуват различно или да получите съвсем друг продукт, с много по-ниско качество. С българските интериорни врати винаги сте в течение на събитията – колкото по-близо се намира до Вас, с толкова по-голям контрол разполагате.


Български интериорни врати :