Разликата между качествена входна и качествена интериорна врата

Мнозина потребители не правят разликата между входна и интериорна врата, смятайки че могат да купят един и същи модел за всички рамки и каси. Това може да е било практика в миналото, но днес, ако не блиндирана, то входната врата трябва да е масивна, тежка и, в най-добрия случай, да има метален скелет във вътрешността си. За интериорната врата не е препоръчително да е толкова тежка и, дори да харесвате класическото масивно дърво, трябва да инвестирате и в солидна рамка. Интериорните врати се използват по-често, износват се по-бързо и имат нужда от смазване, което ще рече че не бива да е твърде лека или твърде тежка.

 

Как изглежда идеалната интериорна врата?


Когато говорим за представяне, хардуерът е най-важен. Що се отнася до външния вид, на пазара има предостатъчно разнообразие откъм шарки, цветове и панели. На първо място, идеалната врата трябва да се отваря в подходящата посока (обикновено, навътре в помещението); бравата трябва да е от правилната страна и да има подходящ захват. На второ място, тежестта на вратата – ако е твърде лека, ще се повреди лесно при първото течение; ако е твърде тежка, дръжката може да пробие дупка в стената и да надраска мебелите в близост. 

Идеалнатаинтериорна врата се поддържа лесно – нейната повърхност не поема вода, почиства се с вода и сапун и изглежда еднакво добре, независимо от количеството светлина. Когато престанете да забелязвате интериорната си врата и нейните особености, то това означава, че сте свикнали с нея и че тя отговаря на Вашите очаквания. Ако вече са минали месец-два и вратите все още Ви са набиват на очи, вероятно сте направили грешна поръчка.

 

Как изглежда кошмарната покупка?

Всеки път, когато опитате да спестите, като намалявате критериите си, Вие пестите от качество. Прибързаната и необмислена покупка на евтина интериорна врата може да доведе до следните проблеми:

1)     Неправилни размери – колко пъти сте купували нещо онлайн, което да изглежда по коренно различен начин от картинката? Дори вратата да пасва, възможно е нивото на бравата да е различно от това на настоящата каса. А ако в дължината има само сантиметър разлика, това би довело до надраскан под или силно течение.

2)     Различни материали – подбирането на думи при описанието на даден продукт е разковничето на успеха за много онлайн търговци. Възможно е да срещнете изрази от сорта на „използвани за хотелски стаи“ и нещо подобно, което да Ви подведе че продуктът е луксозен и качествен, докато авторът избягва да назове истинския материал или дебелината му. При евтините врати повредите започват първо около дръжката и пантите, крилата се изкривяват в долната си част и лесно се появяват дупки при по-силен удар с крак.

3)     Непрестанни ремонти – ако купите евтина врата и трябва всеки месец да правите някаква козметична поправка, то за нея ще хвърлите повече средства, отколкото за една качествена интериорна врата. Боя там, фолио тук, нова брава, нови панти, да не говорим и за времето, което инвестирате, или майстора, на когото трябва да платите, ако не сте вещи в занаята.


Защо да инвестирате в качествена интериорна врата?


Като начало, качествената интериорна врата със сигурност не е най-скъпата в каталога на магазина. Но като с хубавите кожени обувки, които не пропускат вода в дъждовен ден, най-добрите интериорни врати се правят от качествени материали – суровина, за извличането на която са били нужни време, средства и компетентна работна ръка. Всеки един от тези фактори допринася за увеличаването на цената, а също и на дълготрайността на продукта. Фурнирът и масивното дърво, металните елементи и дори стъклото се считат за най-добрите материали за интериорна врата. Една подобна врата издържа десетки години, преди изобщо да има нужда от ремонт.