Изискванията за вратите на баните се различават значително от тези, които се прилагат за други интериорни конструкции. Крилото на вратата на банята трябва да бъде устойчиво на влага, по-естетично и лесно за почистване. Водоустойчивите врати за баня се избират, като се вземат предвид редица критерии, включително дизайн, способност за поддържане на свойствата при контакт с вода и т.н. В банята нивото на влажност често е повишено и водата редовно попада върху околните повърхности. Поради тази причина, в банята трябва да се монтира врата с подходящи характеристики. Стандарт за качество на интериорните врати е водоустойчивостта на вратите до 60%.

Как да изберем правилните врати за баня?

Високата влажност в банята е основната характеристика, която се взема предвид при избора на материал за крилото на вратата. Като цяло стъклото, дървото и пластмасата са най-добрите варианти. Всеки от тях е в състояние не само да служи дълго време при такива условия, но и да се почиства лесно, както и да издържа на директен контакт с вода. Въпреки че си струва да се съсредоточите не само върху водоустойчивостта, но и върху естетическите характеристики на вратата за баня. Освен това е препоръчително да изберете опции, които ще осигурят и подходяща звуко и топлоизолация на помещението. Вземете предвид местоположението на вратата спрямо водопроводните инсталации (мивка, вана). Колкото по-малко е разстоянието, толкова по-водоустойчиво трябва да е крилото в банята. Вземете предвид и размерите на помещението.

На какви изисквания трябва да отговаря вратата за баня?

·         Устойчивост на вода и влага -  Такъв материал, подходящ за монтаж в баня, ще издържи на продължителен контакт с вода. Поради тази причина трябва да се обмислят опции за врати за баня, които запазват външния си вид и свойства по-дълго от други при неблагоприятни условия на работа.

·         Устойчивост на износване и повреди - Вратата на банята се отваря често, което означава, че материалът трябва да е устойчив на различни натоварвания. Крилото на вратата за банята трябва да се понася добре от температурни промени. Под въздействието на температурни промени материалът може да се разшири, деформира. Честото повторение на това явление води до загуба на функционалност на крилото в банята.

·          Атрактивен външен вид - Като се има предвид, че крилото в банята винаги се вижда, към дизайна на продукта се поставят високи изисквания.

Стъклени врати за баня

Най-подходящият и привлекателен материал за влаго и водоустойчиви врати за баня е стъклото. Естествено, за да се осигури известно уединение в тези помещения, стъклената повърхност трябва да бъде матирана. Друг подходящ вариант е комбинирана врата, при производството на която са използвани както стъкло, така и друг материал (пластмаса или дърво). Сред предимствата на стъклените врати са:

-        Липса на деформация дори при продължителна работа;

-        Устойчивост на удар върху повърхността на значително количество течност;

-        Високо ниво на екологичност на такива структури;

-        Стилен външен вид, чийто дизайн може да бъде още по-разнообразен в сравнение с други материали.

Нарасналата популярност на стъклените врати се дължи и на широката гама от различни варианти. Стъклените врати не само изглеждат по-изгодни, но и визуално увеличават размера на банята. В същото време цветът им трябва да съответства на общия интериор на стаята.

Пластмасови врати за баня

Въпреки високите естетически характеристики на стъклото, пластмасовите водоустойчиви врати също са подходящи за баня. Те се отличават с относително висока издръжливост и ниска цена. В допълнение, пластмасовото крило на вратата практически не се деформира, не изгнива, върху него не се появяват мухъл или гъбички. Освен това се почиства доста лесно. Предимствата на пластмасата включват добри топло и звукоизолационни свойства. Допълнително предимство е възможността да се придадат на материала различни цветове и текстури с помощта на специално покритие. Недостатъкът на този вариант е по-ниската устойчивост на удар в сравнение с вратите, изработени от стъкло или дърво.